‘De heftige terugval in 2011 was een omslagpunt in mijn leven’

‘De heftige terugval in 2011 was een omslagpunt in mijn leven’

Evelyn Jessurun (1976) kreeg in 2001 de diagnose MS. Ze is geboren en getogen in Amsterdam, maar heeft Surinaamse ouders. Tijdens een vakantie in Suriname had Evelyn soms een akelige pijn aan de linkerkant van haar lichaam, vooral als ze opstond. Ze schonk er niet veel aandacht aan, omdat het vanzelf weer wegtrok. Totdat ook haar nicht merkte dat ze pijn had.

‘We gingen in Suriname naar de dokter. Misschien was het vakantieongemak’, vertelt Evelyn over haar eerste klachten. ‘Terug in Nederland ging het balletje rollen. In september kreeg ik zo’n pijn dat ik op bed moest liggen. Een vriendin belde mij toevallig en ik merkte dat ik even niet meer kon praten. Ik dacht dat ik een beroerte had en probeerde mijn ouders te roepen. Toen woonde ik nog thuis. Een half jaar later zou ik op mezelf gaan wonen.’ Omdat Evelyn last had van uitval, werd ze meteen doorverwezen naar een neuroloog. Vier maanden later werd de voorlopige diagnose MS gesteld. Hoewel zij en haar ouders de ziekte helemaal niet kenden, kregen ze nauwelijks uitleg. ‘Ga maar door met je leven en geef de MS een plekje’, was het enige advies. Evelyn nam daar geen genoegen mee en vroeg om een second opinion. Een paar maanden daarna kon ze terecht in het VUmc en in augustus 2001 werd de diagnose MS bevestigd.

Lees het verhaal van Evelyn verder in het MS-magazine. Ook staan er in het MS-magazine interviews met onder andere haar ouders en vriend over hoe zij omgaan met de MS van Evelyn.

Het MS-magazine ontvangt u thuis als u € 10 doneert via het donatieformulier.

DONATIEFORMULIER

Tekst: Jorica de Leeuw | Foto’s: Tamara van Loenen