Behandeling van MS vraagt om meer maatwerk – MS-Professor Joep Killestein

Behandeling van MS vraagt om meer maatwerk – MS-Professor Joep Killestein

Een handvol medicijnen is in een paar jaar uitgegroeid naar meer dan een dozijn en dat zou de komende vijf jaar kunnen verdubbelen. MS-Professor Joep Killestein (neuroloog): ‘De beschikbaarheid van werkzame middelen is dan wel sterk gegroeid, maar we weten niet bij wie welk medicijn werkt.’ Killestein zoekt naar instrumenten waarmee het juiste middel, op het juiste moment aan mensen met MS gegeven kan worden. Killestein: ‘Mijn onderzoek moet leiden tot het opstellen van individuele patiëntprofielen op basis van persoonlijke ziektekenmerken, biomarkers die meetbaar zijn in lichaamsvloeistoffen en metingen met devices als apps en fitbits. Behandeling op maat is voor mij het begin naar MS zonder beperkingen en een wereld zonder MS.’