Informatie over MS Centrum Amsterdam

Bij het MS Centrum Amsterdam staan zorg voor mensen met MS en onderzoek naar de ziekte MS centraal. Ruim honderd onderzoekers, zorgverleners en ondersteunend personeel van vijftien afdelingen zetten zich dagelijks in voor mensen met MS. Jaarlijks komen er 400 MS-patiënten naar het MS Centrum Amsterdam voor een second opinion (een tweede mening) van de MS-experts. Na het bezoek aan het MS Centrum wordt men verder behandeld bij een ziekenhuis bij hen in de buurt. Voor 1.200 mensen met MS is het MS Centrum Amsterdam hun directe behandelcentrum.

Second opinions

 

Het is mogelijk om het MS Centrum Amsterdam te bezoeken voor een second opinion (een tweede mening van een specialist). De verschillende second opinion spreekuren zijn:

  • Poli diagnostiek en behandeling (SOMS); voor mensen waarbij kort geleden de diagnose MS is gesteld of de verdenking op MS is gerezen of mensen die advies over de behandeling van MS willen.
  • Poli MS en Cognitieve klachten (SOMSCOG); voor mensen met cognitieve klachten. Tijdens een dagopname krijgt men een neurologisch consult gecombineerd met neuropsychologisch onderzoek en aanvullende diagnostiek.
  • Poli revalidatie en MS; het revalidatieteam heeft speciale expertise op het gebied van vermoeidheid, loopproblemen en spasticiteitsbehandeling.
  • Poli MS en werk; dit spreekuur is bedoeld voor mensen met MS die door hun ziekte kampen met complexe problemen op het werk.
  • Poli ogen; het MS- oogteam helpt mensen met problemen bij het zien en problemen met het bewegen van het oog.

 

Naast het doorverwijzen naar één van deze spreekuren kan een behandelend arts advies vragen over:

  • bepalen van antistoffen tegen MS-medicijnen,
  • beoordelen MRI-scans op complicaties.
Meedoen met een studie

Mensen met MS, maar ook mensen zonder MS, kunnen meedoen aan studies. Op de website van het MS Centrum Amsterdam staan de studies beschreven waarvoor deelnemers worden gezocht. Kijk op www.vumc.nl/meedoen

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van het onderzoek van het MS Centrum Amsterdam? Schrijf u dan in voor de digitale nieuwsbrief. www.vumc.nl/mscentrumnieuwsbrief